keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Explore Sweden Monster

Terkut Ruotsista ja Explore Sweden-seikkailukisasta. Reitti kulki Sundsvallista Lungdahleniin, Åreen, Sollefteåån ja sieltä takaisin Sundsvalliin. Matkaa taittui 1100 km ja aikaa paloi 118 tuntia. Noususummaa tuli 16 500 m. Pisin rastiväli oli pyörällä 250 km! Siinä saa jo laulaa kasan tuutulauluja pitääkseen itsensä hereillä kun 10 kpl 1:100 000 karttaa pitää suunnistaa läpi yhdellä rastivälillä!

Kisa tarjosi eninmäkseen rajua "mättöä" lajissa kuin lajissa, mutta muutamia hienoja pätkiä oli myös reitillä mukana. Kisan alkuvaiheessa oli upea mountaneering-osuus, jossa noustiin Ruotsin ja Norjan välisille rajavuorille ja kierrettiin huippujen ja harjanteiden muodostamaa reittiä yhteensä noin 60 km. Oli hienoa kulkea vuorilla hyvällä säällä ja keskiyön hämyssä auringon pilkistäessä vain vaivoin taivaanrannan takaa. Paikoin molemmin puolin oli "ilmavaa" pudotusta joitakin satoja metrejä ja harjanne oli vain muutaman metrin leveä.

Muilta osin sykettä nosti eniten Rafting-osuus, jossa laskettiin 4+ luokan koskea kumilautalla (lue: yli 4m pudotuksia ja putouksia). Ilman ylimääräistä uintimatkaa selvittiin tästä koitoksesta, vaikka järjestäjien perämies onnistui yhdessä putouksessa tälläämään lautan kylki edellä kiveen. Tässä meinasi tiimin kippari heilahtaa kostean elementin puolelle, mutta toinen jalka jäi vielä kiinni lautan jalkalenkkeihin ja Putkurin ripeä ja tarvittava apu tuli juuri ajoissa.

Pääosa reitistä oli fyysistä mättöä, mutta suunistustaitoja vaativaa "kyrvikköä" oli reitillä myös, joskin lupailuja vähemmän. Rullaluistimilla sai hiihtää aika monta "Vuokatin nousua" myös, sillä monen suunnistuspätkän aluksi noustiin rulliksilla noin 150-200m mäki ylös päälle, josta suunnistus alkoi. Suunnistukset olivat pääosin helppoja, mutta huonokulkuisia. Ei mitään helmeä tällä kertaa.

Eksoottisia laji oli tällä kertaa purjehdus 60 km. Kanjonissa kukevaa Ingdals-jokea purjehdittiin pienillä veneillä, joissa oli hyvin toimivat purjeet ja irroitettavat kölit, mutta... Aluksi päästiin purjehtiin 3 tunnissa 20 km, sitten keskiyöllä tuuli tyyntyi täysin ja jouduimme melomaan loput 40 km yksilapaisilla kanoottimeloilla. Voitte kuvitella miten siinä selkä vääntyy kun 9 tuntia vääntää yhdeltä puolelta raskasta purjelauttaa. ..Kele. Tietty jus kun päästiin perille alkoi taas tuulemaa ja purjeet pullottaan.

Kisa ei mennyt meiltä aivan tuubiin. vauhti oli alun alkaen hieman kärjen jälessä. Huonon tuurin piikkiin meni myös paljon, koska huoltoautoa jouduttiin korjaamaan kisan kuluessa. Tässä kohtaa kolme joukkuetta meni ohi ja kärkisijat karkasivat kauas. Mahtava kokemus tämä kuitenkin oli ja hyvää harjoittelua vuoden lopulla käytäviin AR-MM-kisoihin Portugalissa.

TSep

1 kommentti:

Mimmu kirjoitti...

Hei,

Teen seikkailu-urheilusta juttua ja haluaisin haastatella yhta joukkueenne jasenta. Ottaisitteko yhteytta osoitteeseen mirva.kipinoinen at aamulehti.fi? Kiitos!